Wednesday 30 March 2016

Ikan Goreng Garing

Pastikan minyak betul-betul panas barulah kita masukkan ikan supaya ikan tak melekat dan serap terlalu banyak minyak. Tunggu hingga bunyi minyak menjadi perlahan barulah kita balikkan ikan. Kalau tidak, ikan melekat dikuali dan pecah bila kita terbalikkan dia. Satu lagi tip supaya ikan tak melekat ialah dengan menggorengkan sepotong bawang. Tak kiralah bawang besar ke, putih ke atau merah. Janji ada bawang. Gorengkan sekejap, keluarkan, kemudian barulah kita masukkan ikan. InsyaAllah, ikan tak melekat.


Ikan Goreng Garing
3 ekor ikan selar kuning
1 sb serbuk kunyit
1 sb serbuk cili
1 sk serbuk Maggi Cukup Rasa
minyak untuk menggoreng

Bersihkan ikan dan kelarkan dibahagian badannya supaya rempah-rempah mudah meresap masuk.

Gaul ikan dengan serbuk kunyit, serbuk cili dan serbuk Maggi. Tak perlu garam sebab Serbuk Maggi dah masin. Tuang sedikit minyak supaya senang untuk kita menggaul rempah-rempah dibadan ikan.

Panaskan minyak dan goreng ikan hingga garing. Angkat, tos dan hidang.

No comments:

Post a Comment