Sunday 20 March 2016

Sup Ikan
Sup Ikan
4 keping ikan merah
1/2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1" halia
1 batang serai - titik
1 paket Sup Ikan Adabi
1 biji kentang
1 biji tomato
2" lobak merah
2" lobak putih
2" timun tua
1 batang seleri
2 tangkai daun sup
4 cawan air
sedikit garam
minyak untuk menumis

Kisar bawang merah, bawang putih dan halia dengan sedikit air hingga hancur.

Kentang dan tomato dipotong enam. Lobak merah, lobak putih dan timun dipotong dua dan kemudian dihiris dalam 1/2". Seleri pula dihiris menyerong.

Panaskan minyak. Tumis bahan-bahan kisar dengan serai hingga wangi. Masuk rempah dari dalam paket sup ikan. Saya tambah dua biji cengkih dan satu biji bunga lawang. Bila dah wangi, masukkan air dan biar hingga mendidih. Saya nak sup tu sikit jadi air saya tak ikut sukatan paket.

Bila dah mendidih, masukkan bunjut Sup Ikan Adabi, daun salam kering, lobak merah, lobak putih dan kentang. Biar dalam 2-3 minit. Kemudian masukkan tomato, timun tua dan seleri dan biar mendidih lagi dalam 2-3 minit. Akhir sekali, masukkan ikan, daun sup dan perasakan dengan garam. Biarkan mendidih lagi dalam 6-7 minit. Sedia untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment