Friday 4 March 2016

Kari Sotong
Kari Sotong
1/3 kg sotong
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1" halia
3 sb rempah kari ikan
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
2 biji cengkih
1 biji tomato
2 biji kentang
1 keping asam keping
1/2 biji kelapa - diambil santan
sedikit garam
minyak untuk menumis

Sotong dibersihkan dan dipotong bulat. Panaskan sedikit minyak, goreng sekejap untuk dibuang airnya.

Bawang besar, bawang putih dan halia dihiris nipis. Tomato dibelah dua dan kentang dibelah empat.

Panaskan minyak. Tumis bawang-bawang dan halia hingga naik aroma. Masukkan rempah empat sekawan dan tumis lagi hingga wangi. Bancuh rempah kari dengan sedikit air dan masukkan kedalam bahan-bahan tumis tadi. Kacau rata. Kemudian masukkan santan, asam keping, tomato dan kentang. Kecilkan api supaya santan tak pecah. Biarkan mendidih dalam 10 minit. Akhir sekali, masukkan sotong dan garam. Biar mendidih dalam 20 minit lagi. Tutup api dan hidang.

No comments:

Post a Comment