Monday 18 April 2016

Agar-agar Laici

Agar-agar Laici

10g serbuk agar-agar
1 tin laici - airnya dalam 370ml
1 tin (390ml)susu cair
40ml air
60g gula
1 helai daun pandan

Asingkan buah laici dari airnya. Ketepikan airnya dan hiris laici halus-halus.

Campurkan serbuk agar-agar bersama-sama air, daun pandan, gula, susu cair dan air laici dari dalam tin. Didihkan dengan api kecil dan kacau hingga serbuk agar-agar larut. Tutup api, keluarkan daun pandan dan ketepikan dalam 15 minit sambil kacau-kacau campuran tadi. 

Masukkan hirisan buah laici dan kacau perlahan-lahan. Tuangkan kedalam acuan kegemaran. Saya gunakan senduk supaya campuran tak tumpah dan isi laici rata di dalam acuan. Sejukkan sebentar sebelum dimasukkan kedalam peti sejuk.

No comments:

Post a Comment