Friday 29 April 2016

Sotong Goreng Rempah Kari
Sotong Goreng Rempah Kari
10 ekor sotong
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1/2 " halia
3 tangkai daun kari ikan
2 sk rempah kari
1 sk biji sawi
1 biji cili merah
sedikit hirisan bawang kuning
minyak untuk menumis

Bersihkan sotong dan potong kecil. Panaskan sedikit minyak dan goreng sotong sehingga airnya kering. Angkat dan ketepikan.

Bawang besar, bawang putih, halia dan cili merah dihiris. Bancuh rempah kari dengan sedikit air sehingga menjadi pes.

Panaskan minyak dan tumis bawang-bawang, halia, biji sawi dan daun kari hingga wangi. Masukkan bancuhan rempah kari dan kacau hinga naik aroma. Kalau kering masukkan sedikit air. Kemudian masukkan sotong dan kacau dalam 10 minit lagi. Tambah sedikit air jika perlu. Akhir sekali, masukkan hirisan bawang kuning dan cili merah. Gaul rata dan bolehlah dihidangkan.

No comments:

Post a Comment