Friday 22 April 2016

Udang Goreng Rempah Kari
Udang Goreng Rempah Kari
20 ekor udang saiz kecil
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1" halia
2 tangkai daun kari
2 sk rempah kari
1 sk biji sawi
sedikit air
sedikit lada sulah
sedikit garam
sedikit gula perang
minyak untuk menggoreng

Udang dibersihkan. Perap dengan sedikit lada sulah dan garam. Panaskan minyak, goreng udang hingga masak. Angkat dan toskan.

Bawang besar, bawang putih dan halia dihiris. Bancuh rempah kari dengan sedikit air untuk dijadikan pes.

Dengan menggunakan minyak yang sama, tumis bawang-bawang dan halia. Masukkan pula biji sawi dan daun kari. Kacau hingga wangi. Masukkan pula pes kari dan tambah air jika kering.

Akhir sekali, masukkan udang, garam dan gula perang. Kacau rata. Hidang.

No comments:

Post a Comment