Tuesday 12 April 2016

Labu Goreng Rempah Kari

Resepi ni saya dapat dari rakan saya, Yoges, sewaktu kami sama-sama bekerja disatu kolej di PJ dulu. Salah satu resepi kegemaran saya bila masak labu butter squash.

Labu Goreng Rempah Kari
1/2 biji labu butter squash
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 sk rempah kari daging
1/2 sk rempah kari ikan
1/4 sk serbuk kunyit
2 sk jintan manis
10-15 helai daun kari
sedikit air
sedikit garam
minyak untuk menumis

Labu dipotong kecil dan direbus dengan air yang bercampur dengan sedikit garam. Bila setengah masak, toskan dan ketepikan sekejap.

Bawang besar dan bawang putih dicincang halus. Kemudian bancuh rempah kari daging, rempah kari ikan dan serbuk kunyit dengan sedikit air. Ketepikan.

Panaskan minyak. Tumis bawang-bawang, jintan manis dan daun kari hingga wangi. Masukkan bancuhan rempah kari dan kacau hingga naik bau. Jika kering, masukkan sedikit air. Masukkan pula labu yang telah direbus, gaul rata dan perasakan dengan garam. Hidang.

No comments:

Post a Comment