Wednesday 7 June 2017

Ayam Masak Lemak
Ayam Masak Lemak
1/2 ekor ayam
60g kelapa parut
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1/2" halia
1/2" kunyit hidup
1 biji cili merah
2 biji cili padi merah
1 biji kentang
2 batang serai
sedikit serbuk kunyit
sedikit serbuk stok ayam
sedikit garam
minyak untuk menumis

Kisar bawang besar, bawang putih, halia, kunyit hidup, cili merah dan cili padi dengan sedikit air.

Kelapa parut diambil santan pekat dan cair. Ketepikan.

Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar dengan serai hingga wangi. Masukkan ayam, santan cair dan sedikit garam. Kecilkan api dan biar ayam merenih lebih kurang dalam 30-40 minit. Masukkan kentang dalam 15 minit selepas masukkan ayam supaya kentang tak hancur.

Akhir sekali, masukkan santan pekat, serbuk stok ayam dan serbuk kunyit. Gunakan api kecil supaya santan tak pecah. Hidang.

No comments:

Post a Comment