Bergedil
Bergedil
4 biji kentang saiz sederhana
1/2 keping daging kisar Ramly
1/2 biji bawang besar
1 biji telur
1/2 sk lada sulah
1/2 sk garam
1/2 biji bawang besar
1 biji telur
1/2 sk lada sulah
1/2 sk garam
sedikit daun sup
minyak untuk menggoreng
Kentang dipotong empat. Rebus dengan air yang dicampur sedikit garam. Bila empuk, angkat dan biarkan sejuk. Kemudian buang kulit dan lecek hingga hancur. Ketepikan.
Panaskan minyak. Tumis bawang besar hingga kuning. Masuk daging dan kacau hingga daging masak tapi jangan sampai terlalu kering. Masukkan pula garam dan lada sulah. Gaul dan angkat.
Masukkan daging tadi kedalam kentang tadi. Hiris daun sup dan masukkan juga. Gaul rata. Ambil sedikit kentang dan kepal-kepalkan supaya padat. Celup kedalam telur yang telah dipukul dengan sedikit garam.
Panaskan minyak dan goreng hingga kuning. Angkat dan hidang.
No comments:
Post a Comment