Saturday 30 October 2021

Udon Goreng Daging

Udon Goreng Daging
2 (200g x 2) paket udon
120g daging
1/2 biji bawang besar - cincang
2 ulas bawang putih - cincang
1 biji cili merah - hiris
1 keping fish cake - hiris
7 biji fish ball - belah 2
3 pokok sawi bunga - hiris kasar
2 biji tomato kecil - potong wedges
cendawan shiitake - hiris
snow peas - hiris separuh
taugeh
4 sb sos soya Thai
2 sk sos soya pekat
1/2 kiub pati daging
sedikit air
minyak

Perap daging dengan 1 sb sos soya Thai. Ketepikan.

Panaskan minyak dan tumis bawang besar dan bawang putih hingga wangi. Masuk daging dan goreng hingga separuh masak. Masukkan pula fish cake, fish ball dan kacau. Kemudian masukkan baki sos soya Thai, sos soya pekat, kiub pati daging, garam, sedikit air, sawi, cendawan dan snow peas. Goreng dalam 1 minit. Akhir sekali, masukkan udon, tomato, cili merah dan taugeh. Balik-balikkan sekejap, kemudian bolehlah angkat dan hidang.

No comments:

Post a Comment