Tuesday 10 May 2016

Asam Pedas Ikan
Asam Pedas Ikan

3 ekor ikan cencaru saiz sederhana
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 batang serai
4 sb cili boh
1 keping asam
3 tangkai daun kesum
5 biji bendir
2 cawan air
sedikit ajinomoto
sedikit garam
sedikit gula
minyak untuk menumis

Ikan dibersihkan. Basuh dengan air asam jawa untuk buang bau hanyir ikan.

Bawang besar dan bawang putih dikisar dengan sedikit air. Serai dititik. Bendir dipotong dua.

Panaskan minyak. Tumis bahan-bahan kisar dan serai hingga wangi. Masukkan cili boh dan kacau sekejap. Masuk air sikit-sikit supaya cili tak kering. Bila cili dah masak, masukkan bendir, asam keping, daun kesum, garam, gula dan ajinomoto. Akhir sekali, masukkan ikan dan biar masak dalam 10 minit.

Sedia untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment