Monday 23 May 2016

Ayam Masak Kicap
Ayam Masak Kicap
1/2 ekor ayam
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1/2" halia
1 sb cili boh
2 biji kentang saiz kecil
4 sb kicap lemak manis Jalen
3 cawan air
sedikit garam
minyak untuk menumis
sedikit daun ketumbar

Bawang besar, bawang putih dan halia dihiris. Kentang dipotong enam. Perap ayam dengan sedikit kicap dan biar lebih kurang dalam 1/2 jam.

Panaskan minyak. Tumis bawang besar, bawang putih dan halia hingga wangi. Masukkan cili boh dan tumis sekejap. Masukkan pula ayam dan gaul bersama-sama bahan-bahan tumis. Kemudian masukkan satu cawan air dan renih selama 10 minit. Masukkan pula kicap lemak manis. Kacau dan biar lebih kurang 30 minit lagi. Akhir sekali, masukkan pula kentang, baki air dan sedikit garam. Biar hingga ayam masak.

Tabur dengan hirisan daun ketumbar dan masakan sedia untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment