Friday 27 May 2016

Asam Pedas Ikan Pari
Asam Pedas Ikan Pari

7 ketul ikan pari
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 batang serai
4 sb cili boh
1 keping asam
1 batang bunga kantan
1 biji terung
2 cawan air
sedikit ajinomoto
sedikit garam
sedikit gula
minyak untuk menumis

Ikan dibasuh dengan air asam jawa untuk buang bau hanyir ikan.

Bawang besar dan bawang putih dikisar dengan sedikit air. Serai dititik. Terung dipotong memanjang dan kemudian dihiris menyerong dalam 1" tebal.

Panaskan minyak. Tumis bahan-bahan kisar dan serai hingga wangi. Masukkan cili boh dan kacau sekejap. Masuk air sikit-sikit supaya cili tak kering. Bila cili dah masak, masukkan asam keping, bunga kantan, garam, gula dan ajinomoto. Akhir sekali, masukkan ikan dan terung dan biarkan masak dalam 10 minit.

Sedia untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment