Sunday 15 May 2016

Daging Kicap Daun Selasih
Daging Kicap Daun Selasih
200g daging
11/2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
2 biji cili merah
5 biji padi
1/2" halia
11/2 sb sos tiram
1 sb sos soya cair
1/2 sb sos soya pekat
10 helai daun selasih
1/2 cawan air
sedikit garam
minyak untuk menumis

Daging dihiris dan diperap dengan 1/2 sb sos tiram. Ketepikan dalam 30 minit.

Kisar 1 biji bawang besar, bawang putih dan cili merah bersama sedikit air. Jangan kisar terlalu hancur. Halia dan baki 1/2 biji bawang besar dihiris. Ketepikan.

Panaskan minyak. Tumis bahan-bahan kisar bersama halia hingga wangi. Kemudian masukkan daging dan goreng dalam 10-15 minit. Tambah air sikit-sikit supaya tak kering. Masukkan sos tiram, sos soya cair dan sos soya pekat. Kacau hingga sebati dan masukkan pula cili padi, bawang besar hiris dan perasakan dengan garam. Akhir sekali, masukkan daun selasih, kacau dan angkat.

Sedia untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment