Monday 23 May 2016

Bendi Goreng Ikan Bilis

Untuk mengelakkan bendi dari berlendir masa memasak selalunya saya rendam bendi ni dalam air yang bercampur dengan sedikit garam. Satu lagi petua ialah potong bendi bila kita dah hampir nak memasak. Jangan potong awal dan biarkan bendi tu dalam bekas. Cubalah dua petua ni untuk mengelakkan bendi berlendir semasa memasak.

Bendi Goreng Ikan Bilis

10 biji bendi
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
2 biji cili merah
4 biji cili padi
3 sb ikan bilis
sedikit kiub ikan bilis
sedikit garam
sedikit air
minyak untuk menumis

Bendi dihiris menyerong dan ketepikan.

Kisar bawang besar, bawang putih, cili merah dan cili padi bersama sedikit air tetapi jangan terlalu hancur. Masukkan pula 1 sb ikan bilis dan kisar lagi. Jangan kisar terlalu hancur.

Panaskan minyak dan goreng baki ikan bilis hingga hampir garing. Kemudian masukkan bahan-bahan kisar dan tumis. Masuk garam, sedikit kiub ikan bilis dan sedikit air. Akhir sekali, masukkan bendi dan goreng dalam 5 minit. Hidang.

No comments:

Post a Comment