Thursday 23 November 2017

Daging Kicap Berempah
Daging Kicap Berempah
200g daging
1/2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1" halia
1 biji cili merah
2 sb sos tiram
2 sb kicap lemak manis
3/4 sk serbuk ketumbar
1/2 sk serbuk jintan (cumin)
sedikit air
sedikit daun sup
minyak untuk menumis

Perap daging dengan sedikit sos tiram dan kicap lemak manis. Hiris bawang besar, bawang putih dan halia.

Panaskan minyak. Tumis bawang-bawang dan halia hingga naik bau. Masukkan daging dan goreng hingga hampir masak. Masukkan sedikit air jika kering.

Kemudian masukkan sos tiram dan kicap lemak manis lagi diikuti dengan serbuk ketumbar, serbuk jintan dan sedikit air. Kacau rata.

Akhir sekali, masukkan cili merah. Tabur daun sup semasa hidang.

No comments:

Post a Comment