Saturday, 30 October 2021

Ayam Kicap Bercili
Ayam Kicap Bercili
6 keping isi ayam
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
2 biji cili padi
2 biji cili merah
1 sk serbuk belacan
5 sb kicap lemak manis
1 tangkai daun ketumbar
1/2 biji bawang besar - hiris
sedikit air
sedikit serbuk kunyit
sedikit garam
sedikit gula
minyak

Potong ayam kecil-kecil. Perap ayam dengan garam dan serbuk kunyit selama 30 minit. Ketepikan. Panaskan kuali dengan sedikit minyak. Goreng ayam hingga separuh masak. Kemudian angkat dan ketepikan.

Kisar bawang besar, bawang putih, cili merah, cili padi dan serbuk belacan. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar hingga wangi. Masuk ayam, gaul sekejap dan masukkan pula kicap lemak manis bersama sedikit air. Perasakan dengan garam dan gula. Bila ayam dah empuk, masukkan daun ketumbar dan hirisan bawang besar. Gaul sekali lagi, kemudian angkat dan hidang.

No comments:

Post a Comment