Saturday 30 October 2021

Donut 

Donut

1 paket yis mauripan
3 cawan tepung gandum
1 cawan air suam
3 sb gula (kalau nak manis tambah gula lagi)
3 sb susu pekat
2 sb marjerin
1 biji telur
gula halus/aising - untuk gaul donut

1. Cairkan mentega, bila dah sejuk tambah telur, pukul sikit dan ketepikan.
2. Gula dan susu pekat disatukan di dalam air suam, kacau hingga larut.
3. Masukkan yis, kacau lagi, dan biar 10 minit.
4. Selepas 10 minit, yis akan berbuih...masukkan marjerin yang bercampur dengan telur. Kacau.
5. Masukkan semua bahan2 kedalam tepung, uli hingga jadi doh. Rehatkan dalam 30 minit.
6. Uli tumbuk2 bagi buang angin, lepas tu buat bentuk bulat macam bola , susun dalam loyang jarang2 (tabur tepung sikit).
7. Biar dalam 10-15 minit, bagi kembang barulah goreng dalam api sederhana.
8. Gaul dengan gula halus or gula aising.

Kredit: Nur Aien

No comments:

Post a Comment