Wednesday 11 August 2021

 Brownies Kedut

Brownies Kedut

130g marjerin
450g Beryl's dark compound chocolate
100g tepung penaik Bluekey
180g gula perang
3 biji telur gred B

1. Coklat Beryl's + marjerin cairkan dengan kaedah double boil.
2. Dalam bekas lain, campurkan gula perang dan telur. Kacau 4-5 kali bagi mesra je.
3. Coklat + marjerin tadi masa tengah panas2 terus tuang dalam adunan telur + gula perang tadi. kacau bagi sebati je.
4. Masukkan tepung penaik, kacau bagi sebati. Tekniknya kacau kat permukaan je sampai sebati.
5. Alas loyang dengan baking paper. Kalau tak ada baking paper, sapuloyang dengan marjerin supaya brownies tak lekat.
6. Last sekali letak topping kesukaan, tak letak pun tak apa. Saya letak chocolate chips je.
7. Panaskan oven dengan suhu 160℃ selama 5 minit. Kemudian turunkan suhu ke 150℃.
8. Bakar selama 45-50 minit, suhu 150℃, api atas bawah.

Kredit: unknown

No comments:

Post a Comment