Nasi Pelangi Udang
1 pot beras basmati - rendam 30 minit
10 ekor udang
2¼ pot liquid (½ pot susu + 1¾ pot air)
1 biji bawang merah - hiris
1 ulas bawang putih - hiris
½" halia - hiris
rempah empat sekawan
1 helai daun pandan
sedikit daun bawang - hiris
garam
serbuk kunyit
pewarna merah jambu, kuning dan hijau
minyak
minyak sapi
1. Gaul udang dengan garam dan serbuk kunyit. Panaskan minyak dan goreng udang hingga kuning. Angkat dan ketepikan.
2. Panaskan sedikit minyak dan goreng bahan-bahan hiris hingga layu. Masuk ke dalam blender, campur sedikit susu cair dan kisar.
3. Panaskan sedikit minyak sapi dan minyak masak. Tumis rempah empat sekawan hingga wangi. Masuk bahan-bahan kisar dan tumis lagi. Kemudian masukkan daun pandan dan beras... gaul rata. Transfer ke rice cooker. Masuk garam, baki susu cair dan air. Gaul rata dan masak nasi seperti biasa.
4. Bila nasi dah masak, titiskan sedikit pewarna merah jambu, kuning dan hijau. Kacau perlahan-lahan dengan garfu. Masukkan udang dan gaul dengan nasi. Biar sekejap dalam 10-15 minit.
5. Angkat dan hidang. Tabur sedikit hirisan daun bawang.
No comments:
Post a Comment