Monday, 25 April 2022

 Udang Masak Berempah

Udang Masak Berempah

13 (410g) ekor udang harimau
1 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2" halia
1 batang serai
2 biji cili padi merah
1 sk serbuk ketumbar
1 sb serbuk cili
1 sk serbuk kunyit
1 sk serbuk jintan manis (fennel powder)
1 sk jintan putih (cumin seeds)
2 sb dadih asli
1 biji tomato (kalau ada) - potong wedges
2 tangkai daun kari
1 sk gula
garam secukupnya
serbuk lada sulah
sedikit air
bawang besar kuning - hiris bulat
minyak

1. Kisar bawang merah, bawang putih, halia, serai dan cili padi merah. Ketepikan.
2. Bancuh serbuk ketumbar, serbuk cili, serbuk kunyit, serbuk jintan manis dan jintan putih dengan sedikit air. Ketepikan.
3. Gaul udang dengan garam dan serbuk lada sulah. Panaskan minyak dan goreng udang hingga kuning. Angkat dan ketepikan.
4. Dengan baki minyak menggoreng udang tadi, tumis bahan-bahan kisar hingga wangi. masuk bancuhan rempah dan sambung menumis.
5. Masukkan dadih, daun kari, garam, gula dan sedikit air. 
6. Masukkan udang, hirisan bawang besar kuning dan tomato. Gaul rata, kemudian angkat dan hidang.

No comments:

Post a Comment