Monday 22 February 2016

Curry Leaves Butter Prawns
Curry Leaves Butter Prawns
500g udang saiz besar
3 ulas bawang putih - cincang halus
5 biji cili padi - cincang halus
10 helai daun kari
1 sb mentega
2 biji telur - pukul
sedikit garam
sedikit serbuk lada sulah
minyak untuk menggoreng

Perap udang dengan sedikit garam dan lada sulah dalam 10 minit. Ketepikan.

Panaskan kuali dengan minyak. Masukkan udang dan goreng hingga udang bertukar warna kepada merah kekuningan. Angkat, tos dan ketepikan.

Dengan menggunakan kuali yang serupa, masukkan mentega dan biar panas sedikit. Kemudian masukkan bawang putih dan tumis. Bila dah wangi, masukkan pula cili padi dan sedikit air. Kacau rata. Kemudian masukkan daun kari, sedikit garam dan lada sulah. Kacau lagi dan masukkan pula udang tadi dan gaul rata. Tuang telur ke dalam kuali dan gaul bersama udang dan bahan-bahan lain hingga rata. Sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment