Saturday 13 February 2016

Daging Goreng Cili Sos Tiram
Daging Goreng Cili Sos Tiram
300g daging
1 biji bawang besar - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
1" halia - hiris
1/2 biji cili benggala merah - didadu kecil
4 sb sos tiram
1 sk chilli flakes
sedikit garam
sedikit lada sulah
sedikit air
minyak untuk menumis

Daging diperap dengan 2 sb sos tiram, chilli flakes dan sedikit lada sulah selama 1/2 jam. Ketepikan.

Panaskan kuali tanpa minyak. Goreng daging dalam 10 minit hingga airnya kering. Kemudian barulah masukkan minyak dan juga bawang-bawang dan halia yang telah dihiris. Terus goreng daging sehingga bawang dan halia wangi dan layu. Masukkan pula cili benggala merah, sedikit air, garam dan baki sos tiram. Jangan goreng terlalu lama supaya cili benggala tidak menjadi terlalu lembik. Balik-balikkan berapa minit dan hidang.

No comments:

Post a Comment