Monday 8 February 2016

Udang Petai Tempoyak Bercili
Udang Petai Tempoyak Bercili

5 ekor udang saiz besar (atau 500g udang)
200g petai
2 sb tempoyak cili
2 helai daun kunyit
1 keping asam keping
125ml air
5 bawang besar
1 bawang putih
2 cm kunyit hidup
6 biji cili padi
2 biji cili merah
1 batang serai
1 sk gula
1/2 sk garam

Udang dibersihkan. Petai dibelah dua. Kisar bawang merah, bawang putih, kunyit hidup, cili padi, cili merah dan serai.

Panaskan minyak. Tumis bahan-bahan kisar hingga wangi. Masuk tempoyak, asam keping dan air. Kacau sebati dan biarkan mendidih.

Bila mendidih, masukkan petai, udang dan daun kunyit. Masak hingga pekat. Perasakan dengan gula dan garam.

No comments:

Post a Comment