Tuesday 16 February 2016

Ketam Masak Lemak
Ketam Masak Lemak
3 ekor ketam
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
3 biji cili padi
1 batang serai
2 cawan air
1 helai daun kunyit
1 keping asam keping
1/2 sb serbuk kunyit
1 paket kecil santan

Ketam dibersihkan. Bawang besar, bawang putih dan cili padi ditumbuk kasar. Serai diketuk.

Panaskan minyak. Tumis bahan-bahan tumbuk bersama serai hingga naik bau. Masuk air dan biar mendidih. Kemudian masukkan daun kunyit, sedikit serbuk kunyit, garam dan asam keping. Bila bahan-bahan dah sebati, masukkan ketam dan biar 5 minit. Akhir sekali, masukkan santan. Kecilkan api dan kacau selalu supaya santan tidak pecah. Tutup api dan hidang.

No comments:

Post a Comment