Thursday, 8 September 2016

Ayam Tempra

Resepi ni saya dapat dari Lin, kawan adik yang berketurunan Baba Nyonya Melaka. Ayam tempra ni masakan kicap versi Baba Nyonya. Kalau nak kuah ni masam lagi, tambahkan limau kasturi dan bagi yang suka pedas boleh masukkan cili padi. Selamat mencuba.

Ayam Tempra
8 ketul kecil ayam
1 biji tomato
3 sb kicap soya cair
1 sb kicap soya pekat
2 cawan air
2 biji limau kasturi
1/2 sk tepung jagung
1 sk gula
sedikit garam
minyak untuk menumis

Bahan A:
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1/2" halia

Bahan B:
1 biji cili merah
1 biji hijau

Perap ayam dengan 1 sb kicap soya cair dan ketepikan dalam 1 jam. Bahan A dan bahan B dihiris. Buah tomato didadu. Limau kasturi diperah dan ditapis jusnya. Bancuh tepung jagung dengan sedikit air.

Panaskan minyak. Tumis bahan A hingga wangi. Masukkan ayam, tomato dan 1 cawan air. Biar ayam merenih. Jika tak cukup air, masukkan 1 cawan lagi.

Kemudian masukkan baki kicap soya cair, kicap soya pekat, garam dan gula. Bila ayam dah masak, masukkan bahan B, bancuhan tepung jagung dan jus limau kasturi. Gaul rata dan hidang.

No comments:

Post a Comment