Monday, 17 July 2017

Ayam Kurma Hari Raya
Ayam Kurma Hari Raya

1 kg ayam
RM 3 rempah kurma untuk beriani, atau
5 sb rempah kurma biasa
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1" halia
1 batang kulit kayu manis
2 biji cengkih
2 biji buah pala
1 kuntum bunga lawang
1/2 tin susu cair
1 biji tomato
1 biji kentang
1 sb minyak sapi
3 sb minyak masak
1 sk garam
1 cawan air
sedikit daun pudina
sedikit daun ketumbar

Panaskan minyak sapi bersama minyak masak biasa.

Masukkan bawang besar, bawang putih dan halia yang telah dikisar. Bila wangi, masukkan pula rempah empat sekawan. Tumis lagi dan masukkan rempah kurma yang telah dibancuh dengan sedikit air. Kacau hingga terbit minyak.

Masukkan pula ayam dan air dan biar hingga ayam setengah masak. Masukkan kentang dan bila ayam hampir masak, masukkan pula susu cair dan garam. Akhir sekali, bila ayam telah masak, masukkan tomato dan cili hijau.

Tabur daun pudina dan daun ketumbar semasa menghidang.

No comments:

Post a Comment