Thursday, 6 July 2017

Popia Goreng
Popia Goreng
20 keping kulit popia
1/2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 batang lobak merah
1/2 biji sengkuang
15 ekor udang saiz kecil
segenggam taugeh
1 keping tauhu
sedikit garam
minyak untuk menumis

Lobak merah dan sengkuang dihiris halus. Tauhu digoreng dan dipotong halus. Udang dipotong kecil-kecil. Ketepikan.

Panaskan minyak. Tumis bawang-bawang yang telah dihiris halus. Masukkan udang dan goreng hingga hampir masak. Masuk lobak merah dan kacau sekejap. Kemudian masukkan sengkuang, tauhu dan sedikit garam. Jika kering, masukkan sedikit air. Masukkan pula taugeh dan kacau. Angkat dan sejukkan sekejap.

Ambil 1 sb inti tadi dan letakkan diatas kulit popia. Gulung. Panaskan minyak dan goreng popia hingga kuning. Hidang dengan cili sos.

No comments:

Post a Comment