Monday 17 July 2017

Nasi Minyak
Nasi Minyak

1 kg beras
1 sb minyak sapi
2 sb minyak masak
1 biji bawang besar
1/2" halia
1 batang kulit kayu manis
2 biji cengkih
2 biji buah pelaga
1 kuntum bunga lawang
air
susu cair
kacang badam
kismis
2 tangkai daun ketumbar
1 sk garam

Panaskan minyak sapi dan minyak masak. Tumis bawang besar dan halia yang telah dihiris dan juga rempah empat sekawan. Kemudian masukkan air dan susu cair. Saya tak pasti sukatan air dan susu cair tapi pastikan susu cair lebih daripada air. Biar mendidih.

Masukkan pula beras dan garam. Bila nasi masak, masuk kacang badam dan kismis. Gaul rata.

Tabur daun ketumbar di atas nasi. Hidang bersama Ayam Kurma Hari Raya dan Pecuk.

No comments:

Post a Comment