Monday, 24 July 2017

Mee Hailam
Mee Hailam
1 paket mee kuning
200g daging
10 ekor udang
3 ekor sotong
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1/2" halia
2 sb kicap manis
2 sb kicap lemak manis
1 sb sos tiram
1 cawan air
4 floret bunga kobis
3 pelepah kobis panjang
1/2 pokok sawi bunga
3" lobak merah
5 biji putik jagung
6 biji fishball
1 keping fishcake
1/2 sk tepung jagung
1/2 sk lada sulah
sedikit bawang goreng
1 biji cili merah
sedikit daun saderi
sedikit daun bawang
minyak untuk menumis

Rebus daging dengan air dan sedikit halia hingga empuk. Simpan air rebusan daging.

Panaskan minyak dan tumis bawang besar dan bawang putih yang telah dihiris. Masuk daging dan air rebusan daging dan biar mendidih. Kemudian masuk kicap manis, kicap lemak manis dan sos tiram. kacau rata. Masukkan pula sayur-sayur, fishball, fishcake dan udang. Biar 1-2 minit. Bancuh tepung jagung dengan sedikit air. Masuk ke dalam bahan-bahan tadi. Tabur lada sulah dan kacau. Padamkan api dan ketepikan.

Di dalam periuk yang lain, didihkan air dan celur mee. Toskan airnya. Hidang mee bersama kuah tadi. Tabur bawang goreng, cili merah yang telah dihiris, daun bawang dan daun saderi.

No comments:

Post a Comment