Thursday, 6 July 2017

Spaghetti Kari Laksa
Spaghetti Kari Laksa
100g spaghetti
1/2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1/2 " halia
1 pkt sos pasta kari laksa Pastamate
10 ekor udang
3 ekor sotong
1 batang fishcake
6 biji fishball
5 keping tauhu kering
700ml air
300ml santan
sedikit daun kari
minyak untuk menumis 

Panaskan minyak dan tumis bawang besar, bawang putih dan halia yang telah dihiris. Kacau hingga semua bahan-bahan naik bau.

Kemudian masukkan udang dan sotong dan kacau 2-3 minit. Masukkan air dan biar hingga mendidih. Bila air mendidih, masukkan sos pasta, daun kari, fishball, fishcake yang telah dihiris dan tauhu kering yang dipotong dua dan biar beberapa minit. Akhir sekali, masukkan santan dan kacau sekejap sebelum hidang.

Didalam periuk yang lain, didihkan air dengan sedikit garam. Bila air mendidih, masukkan spaghetti dan biarkan masak. Toskan air.

Hidang spaghetti dengan kuah kari laksa.

No comments:

Post a Comment