Tuesday 17 October 2017

Ikan Tenggiri Masak Kicap
Ikan Tenggiri Masak Kicap

3 keping ikan tenggiri
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1" halia
1 biji cili merah/hijau
1 sk cili boh
1 sk kicap manis
2 sb kicap lemak manis
1 sb Karamel Masakan (Cooking Caramel)
1 asam keping
sedikit garam
sedikit lada sulah
sedikit daun saderi/sup
daun bawang
minyak untuk menggoreng dan menumis

Gaul ikan bersama garam dan lada sulah. Perap 30 minit. Panaskan minyak dan goreng ikan hingga masak tapi jangan terlalu garing. Angkat dan ketepikan.

Dengan menggunakan minyak yang sama, tumis bawang besar, bawang putih dan halia yang telah dihiris hingga naik bau. Masuk cili boh, kacau sekejap dan masukkan pula kicap manis, kicap lemak manis, Karamel Masakan diikuti dengan asam keping dan sedikit air. Kacau.

Bila mendidih, masukkan ikan, garam, daun sup, daun bawang dan cili merah/hijau yang telah dihiris. Hidang.


No comments:

Post a Comment