Tuesday, 24 October 2017

Spaghetti Goreng Kicap
Spaghetti Goreng Kicap

200g spaghetti
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
50g daging
10 ekor udang saiz kecil
3 batang sawi Jepun
6 keping cendawan tiram
7 biji fishball
1/2 batang fishcake
1 sb cili boh
3 sb kicap lemak manis Jalen
sedikit garam
minyak untuk menumis

Didihkan air dengan garam. Masuk spaghetti dan rebus hingga al dente. Toskan air.

Daging dihiris nipis. Udang dibuang kulit dan dibersihkan. Tinggalkan sedikit kulit dibahagian ekornya sahaja.

Bawang besar dan bawang putih didadu kecil. Koyak-koyakkan cendawan tiram. Fishball dibelah dua dan fishcake dihiris-dihiris.

Panaskan sedikit minyak. Tumis bawang-bawang hingga wangi. Masukkan cili boh dan tumis lagi. Kemudian masukkan daging dan gaul sebentar.

Masukkan pula udang, fishball dan fishcake. Gaul semua bahan-bahan ini. Bila hampir masak, masukkan spaghetti, kicap lemak manis dan sedikit garam. Akhir sekali, masukkan sawi Jepun dan balik-balikkan sehingga sayur masak. Hidang.

No comments:

Post a Comment