Thursday 12 October 2017

Spaghetti Bolognese
Spaghetti Bolognese
100g spaghetti
1 keping daging kisar Ramly
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1/2 biji lada benggala hijau
2" lobak merah
1 helai daun bay
1/4 sk herba kering Bolognese
1 botol (380ml) sos Bolognese
190ml air pasta
sedikit garam
minyak zaitun

Rebus spaghetti hingga al dente di dalam air yang dicampur dengan sedikit garam. Kemudian toskan air dan ketepikan spaghetti. Simpan air rebusan pasta.

Panaskan minyak zaitun dan tumis bawang-bawang yang didadu kecil. Bila wangi, masukkan daging kisar. Kacau-kacau hingga daging hampir masak. Kalau kering, masuk sedikit air.

Kemudian masukkan sos Bolognese, air rebusan pasta, daun bay, herba kering, lobak merah dan lada benggala hijau yang didadu kecil. Kacau rata. Perasakan dengan garam.

Hidang dengan spaghetti.

No comments:

Post a Comment