Sunday, 21 January 2018

Salad Ayam Dengan Bulgur
Salad Ayam Dengan Bulgur
2 sb bulgur
2 biji tomato
1/4 batang timun
3 tangkai English parsli
1 keping dada ayam
1/2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
sedikit serbuk perasa
sedikit lada sulah
sedikit garam
1/2 sk serbuk kunyit
1 paket chilli flakes
3 sb minyak zaitun

Rendam bulgur dalam air panas lebih kurang 10-15 minit atau hingga kembang. Toskan airnya dan ketepikan.

Tomato dan timun di potong dadu. Hiris daun parsli, bawang besar dan bawang putih. Perap ayam dengan lada sulah, garam, serbuk kunyit dan chilli flakes.

Panaskan minyak zaitun dan tumis bawang besar dan bawang putih hingga wangi. Masukkan ayam, serbuk perasa dan goreng hingga ayam masak. Angkat.

Di dalam mangkuk, campur tomato, timun, daun parsli, garam, bulgur bersama ayam dengan bawang-bawang. Gaul rata dan hidang.

No comments:

Post a Comment