Saturday, 17 February 2018

Masak Lemak Udang Dengan Nenas
Masak Lemak Dengan Nenas
20 ekor udang
1/2 biji bawang besar
1 biji cili merah
1/2 biji kelapa
2 keping nenas
1 helai daun kunyit
2 keping ikan tenggiri masin
sedikit ikan bilis
sedikit serbuk kunyit
sedikit garam
sedikit lada sulah
sedikit ajinomoto
minyak untuk menggoreng

Udang digaul dengan sedikit lada sulah dan goreng sekejap supaya tak lembik bila masak dengan santan. Goreng ikan tenggiri masin hingga garing. Ketepikan juga.

Masuk santan, ikan bilis, dan bawang ke dalam periuk. Tak perlu menumis bawang bila masak lemak. Gunakan api kecil dan biarkan mendidih.

Bila mendidih, masukkan udang, nenas. ikan masin, serbuk kunyit, garam, ajinomoto, cili merah dan daun kunyit. Bila udang masak, angkat dan hidang.

No comments:

Post a Comment