Sunday, 15 December 2019

Daging Goreng Black Bean Sauce
Daging Goreng Black Bean Sauce
200g daging
1/2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1" halia
1/2 biji lada benggala merah
1/2 biji lada benggala hijau
1 sb black bean sauce
2 sb sos soya cair
1 sk sos tiram
2 sk minyak bijan
1 sk tepung jagung
1/2 sk gula
1/2 sk serbuk lada sulah
minyak

Perap daging dengan sos soya cair, minyak bijan, tepung jagung, serbuk lada sulah dan gula.

Panaskan kuali tanpa minyak dan goreng daging hingga separuh masak. Angkat dan ketepikan.

Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan halia hingga wangi. Masuk black bean sauce dan kacau. Kemudian masukkan daging tadi bersama bawang besar dan juga lada benggala hijau dan merah. Jika kering masuk sedikit air. Masukkan pula sos tiram, baki minyak bijan dan gula. Gaul rata. Bila daging dah empuk, bolehlah dihidangkan.

No comments:

Post a Comment