Friday 20 December 2019

Nasi Goreng Yangzhou
Nasi Goreng Yangzhou
1 mangkuk nasi
1/2 biji bawang besar - cincang
2 ulas bawang putih - cincang
1/2 cawan sayur campuran beku
1 batang daun bawang - hiris
1 biji telur - pukul
10 ekor udang
1 batang sosej - hiris
2 sb sos soya cair
1 sk minyak bijan
sedikit garam
sedikit serbuk lada sulah
minyak

Potong udang dalam 2-3 bahagian dan perap dengan garam dan serbuk lada sulah. Ketepikan.

Panaskan minyak dan tumis bawang-bawang hingga wangi. Masuk udang dan goreng sekejap. Masukkan pula sosej dan sambung menggoreng. Ketepikan udang dan sosej dan tuang telur. Kacau-kacau dan bila telur dah separuh masak, gaul sekali udang dan sosej tadi.

Kemudian masukkan nasi, sayur campuran beku dan daun bawang. Gaul rata. Masuk sos soya cair, minyak bijan dan garam. Gaul sekali lagi dan hidang.

No comments:

Post a Comment