Wednesday 25 December 2019

Kurma Daging
Kurma Daging
500g daging
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1/2" halia
1 batang serai - titik
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
3-4 sb serbuk kurma daging
3/4 biji kelapa parut
1 biji kentang - potong enam
1 biji lobak merah
sedikit garam
minyak

Kisar bawang besar, bawang putih dan halia bersama sedikit air. Ketepikan. Kemudian bancuh serbuk kurma dengan sedikit air. Ketepikan juga.

Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar dan serai hingga wangi. Masuk rempah empat sekawan dan tumis lagi. Kemudian masukkan bancuhan serbuk kurma dan kacau. Jika kering, masuk sedikit air.

Masukkan daging, kentang dan sedikit air. Tutup periuk, kecilkan api dan biar hingga daging dan kentang hampir empuk. Masuk lobak merah. Akhir sekali, masukkan santan dan garam. Kacau dalam 3-4 minit, kemudian bolehlah dihidangkan.

No comments:

Post a Comment