Tuesday 19 December 2017

Ayam Paprik
Ayam Paprik
8 keping isi ayam
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1" halia
3-4 sb cili boh
4 peket sos tomato
3 peket sos cili
2 sb kicap manis Jalen
1/2 biji lada benggala hijau
2" lobak merah

1 tangkai daun ketumbar
1 sb gula
2 cawan air
sedikit garam
minyak untuk menumis

Panaskan minyak dan tumis bawang-bawang dan halia yang dihiris hingga naik aroma. Masukkan cili boh dan kacau sekejap.

Masukkan isi ayam dan juga sos tomato, sos cili dan kicap manis. Kacau rata dan masukkan air. Bila ayam hampir masak, masuk lada benggala hijau dan lobak merah. Jika ada bunga kobis dan putik jagung, boleh masukkan juga. Akhir sekali, masukkan garam dan gula. Gaul rata dan tabur daun ketumbar semasa hidang.

No comments:

Post a Comment