Thursday 28 December 2017

Ikan Sambal Berempah
Ikan Sambal Berempah
4 ekor ikan cencaru
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1" halia
3 sb cili boh
1 sb serbuk jintan putih
3/4 sb serbuk ketumbar
1 sk serbuk cili
1/2 sk serbuk kunyit
1 sk biji sawi
1 keping asam
2 biji tomato
sedikit serbuk lada hitam
sedikit daun kari
sedikit daun pudina
sedikit garam
sedikit air
minyak untuk menumis

Perap ikan dengan sedikit serbuk kunyit dan garam. Panaskan minyak dan goreng ikan hingga garing. Angkat.

Panaskan minyak. Tumis bawang besar, bawang putih dan halia yang telah dihiris. Masukkan cili boh, biji sawi, serbuk cili dan serbuk kunyit. Jika kering, tambah sedikit air. Kacau.

Masukkan pula daun kari, daun pudina, tomato, asam keping, serbuk ketumbar, serbuk jintan putih dan serbuk lada hitam. Bila rempah sudah sebati, masukkan ikan dan perasakan dengan sedikit garam. Kemudian angkat dan hidang.

No comments:

Post a Comment