Friday, 1 December 2017

Rendang Daging
Rendang Daging
3kg daging
4 biji bawang besar
6 biji bawang putih
2" halia
2 batang serai
7 sb cili kisar
2" lengkuas
1 paket kerisik
21/2 biji kelapa
6 helai daun limau purut
1 helai daun kunyit
1 keping asam
1/2 sb gula
1 sb garam
minyak untuk menumis

Rebus daging bersama air, bawang besar, bawang putih, halia dan serai. Bila daging 3/4 masak, padamkan api.

Panaskan minyak dan tumis bawang besar, bawang putih dan halia yang telah dikisar. Bila wangi, masukkan cili kisar, lengkuas dan serai yang telah diketuk. Kacau hingga naik bau.

Masukkan daging dan air rebusan daging. Bila mendidih, masukkan santan, kerisik, daun limau purut dan daun kunyit yang telah dihiris, asam keping, garam dan gula. Kecilkan api dan biar hingga daging masak dan kuah agak kering.

Hidang.

No comments:

Post a Comment