Thursday 28 December 2017

Kari Daging
Kari Daging
500g daging
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1/2" halia
1 batang serai
1/2 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 kuntum cengkih
2 biji buah pelaga
3-4 sb serbuk kari daging
3/4 biji kelapa parut
1 biji kentang
sedikit daun kari
sedikit garam
minyak untuk menumis

Kisar bawang besar, bawang putih dan halia bersama sedikit air. Bancuh serbuk kari daging dengan sedikit air.

Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar hingga wangi. Masuk rempah empat sekawan dan tumis lagi. Kemudian masukkan bancuhan serbuk kari dan kacau hingga terbit minyak. Kalau kering, tambah air. Masukkan juga serai.

Masukkan daging dan sedikit air dan biar hingga mendidih dan daging empuk. Masukkan pula kentang, daun kari dan biar hingga kentang hampir lembut. Akhir sekali, masukkan santan dan garam. Hidang.

No comments:

Post a Comment