Monday 14 August 2017

Kari Ikan Kering
Kari Ikan Kering

500g tulang ikan kering kurau
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1/2" halia
1-2 biji cili hijau
1 biji terung atau 4-5 biji bendi
1 biji tomato
2 biji mangga muda
31/2 sb serbuk kari ikan
1 asam keping
3/4 biji kelapa
1/2-1 cawan air
sedikit garam
minyak untuk menumis

Basuh tulang ikan kurau 2-3 kali dan kemudian rendam 15 minit. Bilas dan toskan airnya.

Bawang besar, bawang putih dan halia dikisar bersama sedikit air.

Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar hingga wangi. Masukkan serbuk kari ikan yang dibancuh dengan sedikit air. Kacau hingga terbit minyak. Kalau kering tambah air.

Masuk ikan kering dan air dan biar hingga ikan separuh masak. Kemudian masuk terung dan santan. Bila ikan hampir masak, masukkan pula tomato dan buah mangga. Perisakan dengan garam. Angkat dan hidang.

No comments:

Post a Comment