Nasi Ujang
Nasi Ujang ni asalnya dari Kluang, Johor. Lauk ayam seperti dalam gambar dihidang bersama nasi putih.
Nasi Ujang
200g isi ayam
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1/2" halia
2 biji cili padi
3 batang kacang panjang
1 sb sos tiram
2 sb kicap manis
sedikit garam
sedikit air
Kisar bawang besar, bawang putih, halia dan cili padi dengan sedikit air.
Potong isi ayam kecil-kecil. Kacang panjang dipotong lebih kurang 1" panjang.
Panaskan minyak. Tumis bahan-bahan kisar hingga wangi. Masukkan ayam dan kacau hingga ayam separuh masak. Masukkan sos tiram, kicap manis, garam, sedikit air dan kacang panjang. Gaul sehingga ayam dan kacang masak.
Hidang dengan nasi putih.
Kisar bawang besar, bawang putih, halia dan cili padi dengan sedikit air.
Potong isi ayam kecil-kecil. Kacang panjang dipotong lebih kurang 1" panjang.
Panaskan minyak. Tumis bahan-bahan kisar hingga wangi. Masukkan ayam dan kacau hingga ayam separuh masak. Masukkan sos tiram, kicap manis, garam, sedikit air dan kacang panjang. Gaul sehingga ayam dan kacang masak.
Hidang dengan nasi putih.
No comments:
Post a Comment