Laksa Johor
Laksa Johor
1kg ikan mata besar
300g ikan tenggiri
200g isi udang
1 paket udang kering
2 asam keping
1 sb asam jawa
10 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
1" halia
1" lengkuas
2 batang serai
sedikit belacan
5 sb rempah kari ikan
2 biji kelapa - diambil santan
air secukupnya
sedikit kerisik
garam
gula
minyak untuk menumis
Rebus ikan mata besar, ikan tenggiri, udang dan asam keping. Bila ikan dah masak, buang tulang dan ambil isinya.
Kisar bawang merah, bawang putih, halia, serai, udang kering dan belacan hingga hancur. Lengkuas diketuk.
Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar hingga naik bau. Masuk santan dan tambah air sikit-sikit. Kemudian masuk ikan, udang, air asam jawa dan perasakan dengan gula dan garam. Bila bahan-bahan dah sebati, bolehlah angkat dan hidang bersama bahan-bahan di bawah.
Bahan-bahan sampingan:
cili merah - hiris
taugeh - celur
bawang besar - hiris nipis
daun selasih - hiris halus
daun kesum - hiris halus
timun - hiris nipis
limau kasturi - belah dua
Hidang laksa Johor bersama sambal belacan.
No comments:
Post a Comment