Wednesday, 25 April 2018

Telur Pindang
Telur Pindang

Telur pindang amat popular dikalangan orang Melayu Johor sebagai hadiah kepada tetamu di majlis perkahwinan. Penyediaan telur pindang memakan masa yang agak panjang malah boleh mengambil masa beberapa hari. Biasanya telur ayam digunakan untuk menghasilkan telur pindang. Telur ayam mentah direbus dengan pelbagai herba dan rempah seperti ketumbar, jintan manis, jintan putih dan juga bahan-bahan lain seperti kulit bawang, asam jawa, daun salam, daun jambu batu, serai dan lengkuas. Hasil rebusan menjadikan bahagian kulit telur berubah kepada warna coklat gelap manakala telur putih bertukar kepada warna coklat cair. Disebabkan telur pindang ini direbus begitu lama bersama pelbagai herba dan rempah ratus, ianya tahan lama dan jika disimpan di dalam peti sejuk ianya boleh kekal segar selama 10-14 hari.

No comments:

Post a Comment