Bulgogi
Bulgogi
200g daging
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1" halia
2" lobak merah
4 keping cendawan shitake
2 batang daun bawang
4 sb soya sos cair
11/2 sb minyak bijan
2 sk gula perang
sedikit air
sedikit garam
minyak untuk menumis
2 ulas bawang putih
1" halia
2" lobak merah
4 keping cendawan shitake
2 batang daun bawang
4 sb soya sos cair
11/2 sb minyak bijan
2 sk gula perang
sedikit air
sedikit garam
minyak untuk menumis
Perap daging dengan soya sos.
Panaskan kuali tanpa minyak. Goreng daging hingga airnya kering. Masukkan minyak diikuti dengan bawang-bawang dan halia. Tumis hingga wangi. Kemudian masukkan lobak merah, cendawan, daun bawang, sedikit soya sos lagi, minyak bijan, garam dan gula perang. Kacau rata, bila bahan-bahan sebati dan daging empuk, bolehlah angkat dan hidang.
Panaskan kuali tanpa minyak. Goreng daging hingga airnya kering. Masukkan minyak diikuti dengan bawang-bawang dan halia. Tumis hingga wangi. Kemudian masukkan lobak merah, cendawan, daun bawang, sedikit soya sos lagi, minyak bijan, garam dan gula perang. Kacau rata, bila bahan-bahan sebati dan daging empuk, bolehlah angkat dan hidang.
No comments:
Post a Comment