Sunday, 9 December 2018

Salad Kentang Bersama Ayam dan Greek Yoghurt
Salad Kentang Bersama Ayam dan Greek Yoghurt
3 biji kentang
1 biji keledek merah
1/2 biji lada benggala merah - potong dadu
1 biji bawang merah - hiris
1 batang daun bawang - hiris
3 tangkai daun parsli - hiris
1 ketul ayam
100g Greek yoghurt
2 sb mayonis
1/2 sb horseradish
sedikit air
sedikit garam
sedikit serbuk lada hitam

Rebus kentang dan keledek merah dalam air bergaram hingga kedua-duanya empuk. Sejukkan dan buang kulit. Potong kiub. Ketepikan.

Rebus ayam dengan sedikit garam hingga ayam empuk. Sejukkan. Carik-carikkan isinya dan ketepikan.

Campur Greek yoghurt, mayonis dan horseradish. Jika pekat, tambah sedikit air. Kacau rata. Ketepikan.

Di dalam mangkuk besar, campur kentang, keledek merah, isi ayam, bawang merah, daun parsli, daun bawang dan lada benggala. Tuang campuran Greek yoghurt, garam dan serbuk lada hitam. Gaul rata, sejukkan dalam peti sejuk sebelum dihidang.

No comments:

Post a Comment