Saturday 16 March 2019

Kari Ayam Bangladesh
Kari Ayam Bangladesh
550g ayam
2 biji bawang besar - cincang
2 sb pes halia & bawang putih
1 biji cili hijau - hiris
1 batang kulit kayu manis
6 biji cengkih
5 biji buah pelaga
6 biji lada hitam
2 sk serbuk kunyit
11/2 sb serbuk cili
11/2 sb serbuk jintan putih
11/2 sb serbuk ketumbar
1 tangkai daun kari
1 biji kentang - potong enam
3 sb yoghurt asli
2 sk bawang goreng
1 (30g) kotak kecil kismis
1 sk stok pekat ayam
4 cawan air
1 sk garam
minyak

Perap ayam dengan pes halia bawang putih, serbuk kunyit, serbuk cili, serbuk ketumbar, serbuk jintan putih dan 2 sb yoghurt asli.

Panaskan minyak dan tumis empat sekawan hingga wangi. Kemudian masukkan bawang besar dan cili hijau dan tumis lagi hingga wangi. Masukkan pula ayam dan gaul rata. Masukkan sedikit air jika kering. Biar hingga ayam separuh masak.

Masukkan daun kari, air, kentang, stok pekat ayam, garam, bawang goreng, baki yoghurt dan kismis. Gaul rata dan biar hingga ayam masak. Bila ayam lembut, bolehlah angkat dan hidang.

No comments:

Post a Comment